Interviews

Mr. Muhammad Jawad Siddiqi is the Operations Head of The Knowledge School Network

Mr. Muhammad Jawad Siddiqi is the Operations Head of The Knowledge School Network
Mr. Muhammad Jawad Siddiqi is the Operations Head of The Knowledge School Network

Educating encompasses development, growth, preparedness and skill development to meet future challenges as well as to achieve the set goal; unfortunately, the current system is unable to “educate” the upcoming generation in the right way. The key aspect which is missing is the awareness and acknowledgement of the core Islamic values as well as the basic morals and ethics. For “educating” the upcoming generation, it is crucial to shift the focus from the blind competition of marks gaining to inculcation of core ethical values and providing quality education. Mr. Muhammad Jawad Siddiqi is the Operations Head of The Knowledge School Network.

  1. Tell us about yourself and your astonishing exposure?

Ans. I have always been very enthusiastic and keen to contribute positively towards the society, and my current position as Head Operations at TKS reflects it truly prior to this. I have been connected to the field of Education, Business Management and Administration. I have worked with MNCs in FMCG and hospitality industry.

2. How “The Knowledge School” is changing the society towards betterment?

Ans. TKS is a part of ILM trust which was establish in 1990 with a vision of introducing new trends in the education sector of Pakistan. Its educational initiatives are a symbol of success and quality today, both at National as well as International level. Contribution towards the progress of Pakistan and producing globally responsible citizen is the core mission of ILM Trust.

3. Enlighten us about the strengths infused into students by your institute? 

Ans. Our main focus is on moral and Islamic value based Education. We have introduced an exclusive subject for this purpose, “Life & Learning”. A TKS student is a self-motivated, confident and an energetic individual, who aims at achieving excellence in every field of life. The incorporation of hands-on activities and concrete learning resources at the very basic level of Preschool ensures the fulfillment of this desire to acquire practical knowledge as well as skill building and preparation for the practical aspects of life and the global challenges ahead.

4. How many campuses do you have all over Pakistan?

Ans. We have more than 200 campuses along with our presence in 100+ towns.

Must Read: Saeeda Salim is the Director and Principal – School of International Studies in Sciences & Arts (SISA)

5. What is the main thing you focus when someone comes to own a franchise of your school? 

Ans. When someone comes to own a franchise of our School System, the basic focus is to uphold the dignity and values of TKS. We believe that “leaders create leaders”. Any individual who commits to excellence and takes the ownership and responsibility of upholding  the core values of TKS i.e. quality education , passion to contribute towards the success and growth of the country and enthusiasm to accept challenges and excel , can surely be a part of the system

6. According to you what is the core issue with our education system?

Ans. The Current education system has shifted its core focus from provision of value education to the never-ending competition of achieving higher grades. Quality education is being compromised and the curriculum is not modified from time to time. The current education system measures success with number game. Government educational policies are adversely impacting the current education system of our country.

7. Do you think we are educating our upcoming generations in a right way? 

Ans. The term “educating” encompasses development, growth, preparedness and skill development to meet future challenges as well as to achieve the set goal; unfortunately, the current system is unable to “educate” the upcoming generation in the right way. The key aspect which is missing is the awareness and acknowledgement of the core Islamic values as well as the basic morals and ethics. For “educating” the upcoming generation, it is crucial to shift the focus from the blind competition of marks gaining to inculcation of core ethical values and providing quality education.

8. What are your goals that you are targeting to achieve in coming years?

Ans. In the upcoming year, I see TKS as an emerging role model system. Our School will set an example for the education sector to adapt a system productive for growth and development, where the basic focus is to teach the core values and skills for leading the life as a true Muslim and a successful individual. The incorporation of Islamic morals and values is our key focus.

9. What inspires you the most about students these days? 

Ans. I think students have better exposure these days which make them a quick learner. They’re well aware and updated about the things happening around.

10. In the end would you like to give any motivational message to our readers?

Ans. I believe we need to understand the purpose of education, if being educated we don’t realize the basic moral values of Islam and humanity the entire efforts of gaining this worldly knowledge are in vain.

Open chat