Interviews

A Dive into Creativity and Fine Arts with “Dr. Rifaat Saif Dar”

A Dive into Creativity and Fine Arts with “Dr. RifaatSaif Dar”
A Dive into Creativity and Fine Arts with “Dr. RifaatSaif Dar”

Being a student it might look as a sturdy decision to pick this field. The field of Arts in our society where there had been Martial Laws, where there is rigid Islamic believes and where Arts is taken as an anti-Islamic and Western teachings – makes it a bit stiff for students to truly explore the potential of this field. Biasness towards this field made me more passionate to change the fatal concept about the field of Fine Arts A Dive into Creativity and Fine Arts with “Dr. Rifaat Saif Dar”.

Dr. RifaatSaif Dar is the Faculty Incharge – Director Institute of Visual Art& Design – Department Head of Fine Arts at Lahore College for Women University

  1. Tell us something about your academic and professional carrier?

Ans. Going back in the memory lane, I did my FA in Fine Arts and scored highest grades, than later on I did my Bachelors and Masters Degree from Punjab University and achieved gold medal in it. I did my PhD from Lahore College for Women University and since then I’m associated with this great institution.  In the field of teaching I initially started up with regular teaching, but after my PhD I got strong footing in my profession.

2. Share few thoughts about your department?

Ans. Being the Head and Director of Fine Arts Department, let me share – this department was among those few departments that were recognized and operationized during the establishment of Lahore College in 1952 and a little while after this period department of Fine Arts had an evolutionary growth. Now, due to the blessings of Allah Almighty our administration is serving in six sub-departments.

3. Art is hereditary. Do you also have Arts in your genes?

Ans. My family background is all related to Arts and Culture. This journey begins with my grand-father, who served as the head of handlooms in Kashmir. Similarly, my father served as the Director of Lahore Museum for several years. I spent my artistic childhood with my father and got the chance to learn things about our unique culture. It was due to the cognitions of my upbringing which develops my interest in the field of art.

Must Read: Unfolding the Ultimate 3 C’s of Success with “Mr. Riza-ur-Rahman” (MD – Native School)

4. How much potential do you see in the field of “Art”?

Ans. Being a student it might look as a sturdy decision to pick this field. The field of Arts in our society where there had been Martial Laws, where there is rigid Islamic believes and where Arts is taken as an anti-Islamic and Western teachings – makes it a bit stiff for students to truly explore the potential of this field. Biasness towards this field made me more passionate to change the fatal concept about the field of Fine Arts. I had made it the ultimate goal of my life, to give respectful image to this field in our society.

5. How many students are currently enrolled in your department?

Ans. At present, we have more than 1500 students in our department, all divided into six different departments as Visual Arts Department, Textile Department, Interior Designing, Graphic Designing and Research Centre. At Jhang Campus we have Ancient Craft and Textile Department – all are doing a magnificent job.

6. Usually in educational system, there is a gap between students and teachers, how do you overcome these communication gaps?

Ans. I consider “Arts” as a different flavored subject than others, because the bonding in between students and teachers in this field has to be superb.  Until and unless, there is no strong spring between teachers and students, the real concept of “Art” cannot flourish.

Art is the name of expression and feeling that is to be transmitted to others through brushes, colors, textiles and other creative mediums.

7. What kind of change do you observe with time in this field and what kind of training is lacking in teachers of this field?

Ans. As “Arts” is not a static field, there is certain changing in this field but unfortunately these changing are awful. The teachers lack training to accept a leadership. The race to attain power had ruined the whole system and had crushed the minds of teachers. In simple words the juniors lack connectivity with their superiors.

8. What quality do you wish to see in your students?

Ans. I want my students to be devoted, passionate and hardworking. Students are somehow lacking the element of emotional attachment with their courses. They have less sense of feeling the Art and the only solution for this is the realization of inspiration from the grass-route level to the top-notches.

9. What are your views about “Museum Studies”?

Ans. I have introduced this course in my department and with blessings of Allah it had been a good move. I teach Museum Studies and during the course I provoke my students to visit museum and get them emotionally involved with our history and culture.

10. What would be your massage for students of this field and future artists?

Ans. The artist of future needs to have a grip over drawing as it is the basic element of this field. Moreover, the young generation should know the sensitivity and dedicative role of Fine Arts in a high culture oriented society like Pakistan, in which hard and tough issues can be easily presented and highlighted from the platform of Fine Arts.

Molazmat

Open chat
Powered by